Bulgurjare

Nu har jag experimenterat igen. Hela köket ser ut som en tornado, jag är rödrosig om kinderna och väldigt lycklig. Principen är som alltid man tager vad man haver och hoppas det bli gott. Idag blev det hamburger tema. Hemmabakade hamburgerbröd med vegoburgare eller Bulgurjare som dom fick heta idag. Och jag är en lyckligt lottad kvinna som har en man som njuter av all mat. Vägen till mannens hjärta går genom magen!
Bulgurjare
2 dl fullkornsbulgur
200 g kokta kikärtor
1 gul lök
3 stora champinjoner
2 dl riven ost
1 msk citronsaft
1 msk tomatpuré
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl ströbröd
2 ägg
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
persilja
salt
vitpeppar
Koka 2 dl bulgur i 4 dl vatten ca 15 minuter. Under tiden så mixar du kikärtor, lök och champinjoner, blanda ner allt övrigt och bulgur. Stek långsamt i lite olivolja.
Hamburgerbröd
50g jäst
5 dl vatten
4 msk olivolja
1 tsk salt
5 dl fullkornsvetemjöl
vetemjöl
Jäs 30 minuter och baka ut till 12 platta bröd, jäs ytterligare en stund och pensla med youghurt och strö över sesamfrö, grädda i 225 grader ca 10 minuter.
PizzaParty!

1987 gjorde fredagspizzan sitt intåg i mitt liv! Enkelt, gott och nåt som passar alla smaker, perfekt för en stor barnfamilj. Föräldrar som slipper tänka och barn som glatt kan hjälpa till. När jag blev singel så försökte jag komma undan fredagspizzan då jag kände att det var lite väl inrutat, men barn är konservativa. Eftersom dom var hos sin pappa varannan fredag så slapp jag undan med hälften av gångerna.
Tills nu! Trodde det var en vuxen man jag träffat men icke, han är lika barnsligt förtjust i den jäkla pizzan som övriga barn i familjen. Jag har blivit fullständigt manipulerad och överkörd med hans övertygande smicker och charm. Jäkla karl! Så nu bakar jag pizza varje hemmafredag, ena veckan till minst 6 person och den andra veckan till bara de älskande tu.
Pizzadeg
4dl ljummet vatten
1/2 pkt jäst
4 msk olivolja
1 tsk salt
vetemjöl
Blanda ihop allt som en vanlig bröddeg och låt jäsa i ca 30 minuter. Under tiden gör du såsen.
Tomatsås
500 g passerade tomater
1 gul lök finhackad
salt
svartpeppar
basilika
oregano
1 lagerblad
2 msk chilisås
lite honung
Fräs den hackade löken lätt, blanda i tomaterna, smaka av med kryddorna och låt puttra på låg värme i ca 20 minuter.
Det här räcker till 2 hela plåtar och som säkert alla känner till så är möjligheterna för variation av pålägg oändlig. Själv är min favoritblandning champinjoner, gul lök, gul paprika, gröna oliver, ananas och sparris. Anders håller sig till banan, ananas och massor av curry. Och ost givetvis, helst då mozzarella. Grädda pizzan i 225 grader i ca 10 minuter. Klart!
Spenatsås

Jag är en stor spenatälskare och har till min stora lycka fostrat 4 barn in i denna känsla. Den här goda pastasåsen blev jag bjuden på för många, många år sedan. Minns att jag var skeptisk till att använda spenat till pasta men blev glatt överaskad och har sedan serverat min familj denna sås många gånger. Förmodligen bottnade min tveksamhet i hur barndomens spenat smakade, stuvad och serverad med makrill, prinskorv eller ägg. Helt okej om man nu bortser från de animaliska inslagen. Vilken tur att jag blev övertygad om hur fantastiskt spenaten trivs med pastan. Vill reservera mig lite för måtten eftersom jag i stort sett alltid lagar mat lite på en höft, så se måtten som ett riktmärke inte en sanning.
ca 200 g fryst spenat
2-4 dl mjölk
3-4 vitlöksklyftor
1 dl stark ost
salt, peppar
Tina spenaten långsamt i en gryta, späd sedan med lite mjölk i taget, pressa ner vitlöken och låt puttra ihop. Smaka av med kryddorna och låt till sist osten smälta ner i såsen. Den ska bli lite trådig så låt bli att koka upp efter att du lagt i osten.
Delikat squash

2 squash
1-2 tärnade äpplen
2-3 msk grahamsmjöl
1-2 tsk curry
1 tsk salt
olivolja
1 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
dill
Blanda mjöl med curry och salt. Skiva squashen i rätt tjocka skivor och vänd i mjölblandningen. Bryn skivorna hastigt på båda sidor , lägg över äppeltärningarna. Häll över grädde och mjölk. Skaka samman det hela i pannan och låt stå på svag värme och sjuda, men inte längre än att squashen har spänsten kvar. Smaka av med
Ostmuffins till frukost

Efter en lång natts ostörd sömn och ett skönt uppvaknande så känns det väl sådär att käka dom vanliga frukostflingorna och svart kaffe. Så idag slängde jag ihop dessa ostmuffins till frukost. Njutbara varma till en latté gjord efter alla konstens regler och givetvis den trevlige fotografen som sällskap.
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
salt
svartpeppar
paprikapulver
vitlökspulver
2 dl stark ost
2 ägg
2 dl mjölk
1 dl olivolja
3 msk senap
sesamfrön
Vispa upp ägg med mjöl och olja, blanda i alla övriga ingredienser utom sesamfrön som ska strös ovanpå. Grädda i 200 grader ca 20 minuter. Brukar bli en sisådär 6-8 muffins.
Matlåda!

Jag har nog aldrig egentligen förstått mig på den jäkla matlådekulturen. Att värma upp gårdagens mat är inte gott men tyvärr periodvis ganska nödvändigt. Förmodligen är jag alltför lat för att skapa tilltalande välsmakande och näringsriktiga matlådor.
Flera av mina kollegor på jobbet tycks alltid lyckas med detta konststycke men inte jag. Deras små piffiga lådor innehåller alltid delikata frestelser fyllda av näring. Kanske är det nästa utmaning i köket eller så vidhåller jag att rikskuponger är guds gåva till den hårt arbetande mamman,
Nåväl idag hade jag med mig mat till jobbet. Kunde varit godare. Gårdagens makaroner uppiffade med en blandning av keso och hot sweet and sour och för att sprida ut mig lite i kostcirkeln stoppade jag ner 3 körsbärstomater och en champinjon. Känns lite som om jag borde utarbeta en strategi!
Tomatsås

Recept på pastasåser kan man inte få för många av. En mustig tomatsås går att variera i det oändliga, lika varierande som livet självt. Ena dagen vill man ha en lätt sötma som en mysig hemmakväll framför TV:n ungefär, nästa dag ska den vara het som en kyss. Den såsen jag presenterar idag är mustig. Förr eller senare kommer jag på en fullt acceptabel jämförelse.
500g krossade tomater
1 hackad gul lök
1 hackad grön paprika
1 hackad morot
1 hackad vitlök
olivolja
salt
svartpeppar
basilika
oregano
Häll tomaterna i en kastrull, lägg i grönsakerna ovanpå, den med längst koktid först. I med kryddorna och ringla över olivolja. Koka upp det hela mycket långsamt utan att röra. Låt såsen puttra i ca 30 minuter på låg värme. Självklart väljer man grönsaker efter tycke och smak.
Ett märkligt snabbröd

Dagarna verkar bara rulla på i allt snabbare takt. Har märkt att det blivit ljust liiite längre och kanske börjar det också bli lättare att gå upp om morgonen. Men bara kanske och bara lite. Vissa dagar känns som ett stort JASSÅ, idag var en sån dag. Den tog slut innan den ens hann börja. En riktig JAHA dag....
4 dl rågmjöl
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
4 dl filmjölk
1/2 dl sirap
3 msk lingonsylt
En näve solrosfrön
Blanda ihop alltsammans, lägg i smord avlång form och grädda på 175 grader i 1 timma.
(Och Nä det gröna är inte mögel!)
Linscurry med Chapati

Vissa dagar verkar allt gå fel. Eller så är det helt enkelt rätt. Rätt så fel! Väljer vi kanske att tolka sakernas tillstånd som fel. I morse ringde sambon och hummade lätt generat och undrade om jag möjligen inte skulle in till stan en sväng trots sjukdom. Nääää har jag inte tänkt mig svarade jag lätt förvånad. Jooo det får du nog, "jag har låst in bilnycklarna i bilen"! Varför blev jag inte förvånad, det kändes lätt bekant, vet en man som låst in bussnycklarna på högst olämpliga ställen. Det som till en början verkade så fel blev ändå rätt.
En oplanerad tete-a-tete på centralen blandat med lattésippande och lättsamt betraktande av människor i det offentliga rummet. Och bilen kom lyckligt hem med hjälp av extranycklarna.
Linscurry
2 dl kokosmjölk
1 dl röda linser
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1/2 tsk vallmofrön
1 msk koriander
1/2 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin
4 nejlikor
1/4 tsk kardemumma
1/2 tsk anis
1 tsk peppar
1 tsk salt
Koka upp linserna tillsammans med 2 dl vatten. Låt dom koka ca 10 min.
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök och chili i olja i stekpanna ca 5 min. Tillsätt
kryddorna och fräs ytterligare någon minut.
När linserna har kokat färdigt blandas lök, kryddor och kokosmjölken ner och sen låter du det hela puttra
ihop på svag värme tills det tjocknat.
Linserna äts med fördel till Chapati.
Chapati
5 dl stenmalet vetemjöl eller hälften vetemjöl och hälften graham
1/2 tsk salt
1,5-2,5 dl vatten
Blanda ihop alltsammans och låt degen vila 1 timma. Därefter häller du ut degen på mjölat bakbord,
delar den i 8-10 bitar som kavlas ut till tunna kakor och gräddas i het osmord stekpanna. Grädda i 1/2 till 1 minut på varje sida. Serveras varma.
Välkommen till min Sinnliga Matblogg

Jag har alltid haft en passion till Mat och då den vegetariska kosten. Här kommer Du få ta del av mina recept, kulinariska äventyr och sinnliga möten. I över 25 år har jag exprimenterat med grönsaker, bönor, rotfrukter, mjölkprodukter och ägg. På resans gång har jag stött på hinder, små barn, större barn, tonåringar och numera till och med vuxna barn. Vissa maträtter älskar allihop och annat har mest smakat oss vuxna.
Efter att i många år skrivit recept och delat ut till de som vill ha bestämde jag mig för att starta denna blogg så allt så småningom blir samlat på ett ställe.
Stormkök och rosiga kinder

Idag sa Anders att han skulle bjuda mig och barnen på mat....ute! Och nog fick vi gå ut och äta alltid, långt ifrån allt vad restauranger heter. Han packade omsorgsfullt Trianga kök, T-sprit, tallrikar, kaffe och det som skulle bli vår middag. Sen motade han ut oss allihop till bilen, tre muntert hoppande barn och så jag. Okej jag gillar uteliv. Åtminstone när en charmig man tar hand om hela kalaset. Sen åkte vi till en underbar plats bara några kilometer bort, Flohultsstrand. På sommaren en välbesökt sandstrand men nu helt öde, blåsig och ganska kall, men ändå tilltalande. Barnen sprang genast iväg bland de vindpinade tallarna och lekte vilda lekar medans vi vuxna lagade maten.
Till barnen som inte är vegetarianer serverades spagetti och köttfärssås. Anders och jag smaskade i oss kasvisravioli, finsk grönsaksravioli på burk. Inget smakar väl så gott som att gå ut och äta! Men fy va illa kaffet smakade, .....så efter två timmars utevistelse var det skönt att komma hem och få riktigt gott kaffe.
Vitlöksmarinerade stora vita bönor

Vissa maträtter och tillbehör verkar smyga sig på en. Sånt som utan att man förstår hur det gått till har blivit en tradition och ett måste. Jag har blivit begåvad med 4 barn som gärna är traditionalister när det passar dom. En jul när ambitionsnivån var hög och jag fick en högst felaktig känsla av att maten inte skulle räcka, bakade jag ett brytbröd som formades som en julgran med en stjärna i toppen. Ungarna som då var 3 till antalet älskade detta bröd, både för smaken och utseendet. Så julen efter hävdade dom bestämt att det där julgransbrödet hade vi alltid haft på julbordet så det bara måste finnas där. Det är nog en sisådär 10 år sen och numera är det en tradition.
Ett annat tillbehör på julbordet som blivit tradition är marinerade bönor. Jag har experimenterat med ett antal varianter men denna inläggning är den som framför allt Fanny och Amanda älskar.
5 dl Stora vita bönor, kokta och varma
Marinad:
1 dl oliv/sesamolja
1 msk balsamvinäger
2 msk vatten
1 tsk stött kryddpeppar
1t sk örtsalt *
4 st vitlöksklyftor, pressade
Blanda noga alla ingredienser till marinaden. Blanda ner de varma bönorna. Låt svalna. Förvara i burk med lock i kylen (håller sig i 3-4 dagar, vänd burken någon gång).
Potatisgratäng alá Orest

Jag är ingen stor potatisälskare, snarare har jag en hatkärlek till potatisen. Växte upp på ett jordbruk med inriktning på mjölkproduktion och potatisodling, så att sätta potatis, hacka potatis, plocka potatis är jag en jäkel på. Ja jag kan både mjölka och köra traktor, men det är en väl bevarad hemlighet som jag döljer med mitt världsvana yttre. *L* Nåväl det här med potatis var en känslig sak när jag växte upp då jag aldrig kunde äta den....framförallt inte kokt. Potatisen växte och växte i munnen på lilla Nilla, som ibland kräktes av den. Detta ansåg som väldigt märkligt i min familj och är en sak som ofta nämns på våra familjesammankomster. Suck....och jag är fortfarande lillaNilla i dessa sammanhang.
När jag kom i tonåren så började min mamma avancera i sin matlagning, potatisgratängen gjorde sitt intåg och faktiskt så föll den mig i smaken. Min mamma gjorde den med massor av lök och grädde. Eftersom jag faktsiskt är smått konservativ vad gäller mat så har denna gratäng varit den enda jag kunnat tänka mig att äta. Ända tills ifrågasättande och förändringsbenägna Anders dök upp. Och till min stora förvåning fullkomligt älskar jag hans potatisgratäng trots att det inte finns ett uns grädde i den.
8-10 potatisar av mjölig sort
1 finhackad gul lök
1 burk champinjonsoppa
1 burk champinjoner
lättmjölk
riven ost
salt och peppar
Blanda champinjonsoppan, champinjonerna och späd men mjölken, värm lätt så det blandar sig väl. Skala och skiva potatis, hacka löken och varva alltsammans i en gratängform. Typ gör som man gör alla gratänger och lägg på osten, gärna rikligt, de sista 20 minuterna. 200 grader i ca 1 timma
Latté

Jag är en Lattémamma!
Dock från fel generation.
Förespråkar det gränsöverskridande, förutsatt att det är jag som drar fördel av det.
Jag är en Lattémamma!
Idag blev det en sen frukost med A-fil, bär och mysli.....och en Latté.
Frukosten bör avnjutas med trevligt sällskap, helst av manlig karaktär.
Rårakor

Jag fortsätter tappert på den inslagna billiga linjen som så ofta kännetecknar januari. Skulle handla i vår lokala affär idag och gjorde mig alls ingen brådska dit. Bar ut grejer till garaget, fyllde på spolarvätska på bilen, skrapade rutor, kollade posten och stod sen utanför affären prick 15.55...idag trettondagsafton stängdes den kl 16.00. Inköpen gick fort, kanske allför fort, det slank ner saker i korgen som inte borde varit där. En grönmögelost som så himla god ut och ett paket romrussin glass. Den senare smakade vi till kaffet efter maten, väldigt gott.
6-8 potatisar
1 lök
4 msk majskorn
3 msk grahamsmjöl
1 ägg
1/2 dl mjölk
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander salt
1 krm chilipeppar
Riv potatisen grovt, hacka löken, blanda ihop alltsammans och stek i olivolja på medelvärme. Till detta serverades keso, rabarberchutney( som Anders syster Jenny gör, god) och körsbärstomater. Ja, så glassen och kaffet efter som icke ska glömmas bort.
Linssoppa

Finns nog inget som värmer så gott som en mustig linssoppa. I Bibeln kan man läsa om den uthungrade Esau som sålde sin förstfödslorätt till sin bror Jakob för en tallrik nylagad linssoppa med bröd. Hemma hos mig får Anders en tallrik varm soppa mot en het Kyss.
1/2 dl råris
2 dl röda linser
1 liter vatten
1 stor gul lök
1 röd paprika
1 tsk salt
1krm svartpeppar
cayennepeppar
örtsalt typ Herbamare (använder jag nästan alltid istället för buljongpulver)
Koka upp ris, vatten och salt och låt koka långsamt i ca 30 minuter. Tillsätt linser och hackad lök, smaka av med kryddorna. Låt puttra ihop i ytterligare ca 15 minuter. Finhacka paprikan och tillsätt mot slutet.
Morotsbiffar

Såhär efter jul är min plånbok något tunnare än vanligt och det brukar alltid betyda att maten blir godare och mer näringsrik. Det blir mycket potatis, lök, morötter och linser, bra basföda. Så i fredags bjöd jag mina två grabbar här, en stor och en ännu större på potatismos och morotsbiffar med lingonsylt. Vegetarisk husmanskost!
Mina recept varierar allt efter humör och vad som går att gräva fram i kylen, men här kommer basreceptet.
Morotsbiffar
3st grovt rivna morötter
1 stor hackad lök (fräst i lite olivolja)
1 dl majsmjöl
1 dl havregryn
2 ägg
lite mjölk eller vatten om smeten blir för hård
1 dl stark ost, riven
1msk tomatpuré
1 pressad vitlök
salt, peppar
Bland smeten så den inte blir alltför hård, Stek biffar i olivolja på medelvärme.
Detta är ett recept som går att variera med andra eller fler grönsaker, örtkryddor osv. Testa!
