Rikskuponger

Nu har dom kommit.
Rikskupongerna!
Det är såååå härligt att gå ut och äta lunch.
Så medans jag njuter av någon annans mat så får ni njuta av Anders bilder.
Frukostbestyr

Även för en passionerad matlagare tar entusiasmen och idérikedomen semester ibland. Lägg därtill en tom plånbok, förvisso bra att det finns plats för nya färska pengar när lönen dyker upp om ett par dagar, men helt tom är för jäkla trist. Så i morse när frukosten skulle fram och osten var slut, flingorna till ända och brödet sett sina bästa dagar sattes min husmoderliga förmåga på sin spets. Efter en noggrann inventering fann jag att det fanns både mjölk, ägg och mjöl så det räckte till pannkakor. Gott!!
Pannkaksrecept känns lite överjobbat att skriva men ändå gör jag nog det.
3 ägg
2,5 dl vetemjöl
6 dl mjölk
1 tsk salt
Vispa ihop och låt stå en stund, Grädda.
Borglunds limpor

Det finns recept som följer med som en ledsagare i livet. Man vet inte riktigt var dom kommer ifrån, som bara finns där som något tryggt att luta sig tillbaka mot. Periodvis bakar jag bröd både på längden och tvären. En meditativ sysselsättning där man knådar in alla bekymmer i degen och omformar dom till nytta och glädje. Ja och så kan man ju alltid avnjuta resultatet med ett gott pålägg och en kopp koffein.
50 g jäst
1 liter vatten
1 msk fint salt
2 dl fiberhavregryn
ca 2,2 l vetemjöl
Baka ihop degen och låt den jäsa i ca 2 timmar.
Knåda degen smidig och dela i 2 delar. Forma till två lätt ovala limpor, täck med bakduk och jäs i ytterligare 1 timma. Grädda i nedre delen av ugnen på 275 grader i 10 minuter, sänk värmen till 200 grader och grädda i 20 minuter till.
Tomatsoppa

Min fotograf är ett matvrak! Han äter allt och mycket "Varför tror du jag tränar" sa han vid middagen idag....för att kunna äta såklart. Dessutom tror jag han tycker om all mat, ja inte kött då förstås, men vad jag än lagar hänger han lystet över grytorna och provsmakar, för att sen kyssa mig och säga att jag är underbar. Liiiite annorlunda mot att laga mat till 4 kräsna ungar som tittar skeptiskt på allt som ställs fram. Kanske inte hela sanningen men näst intill. Nu till dagens komposition.
5 dl buljong
1 stor hackad lök
2 hackade vitlöksklyftor
500 g passerade tomater
1 grovt hackad tomat
saften av en halv apelsin
1 dl röda linser
svartpeppar
salt
Fräs löken i lite olivolja, häll på övriga ingredienser och låt koka ihop i ca 20 minuter.
Purjolåda med potatismos

Idag är vi jättesjuka allihop. Ja vi som är hemma, eller åtminstone vi två som hänger framför TVn hela dagen. En av oss har sovit hela eftermiddagen och den andra dvs jag, har hängt först vid datorn/TVn och sen vid grytorna. När jag är sjuk och dålig så brukar jag få en oförklarig längtan efter salta saker, ni vet saltgurk och oliver. Men hur sjutton bygger man en hel middag på detta? Nä nåt helt annat fick det allt bli och jo jag vet att det sägs att man ska äta lätt mat när man är sjuk. Så därför var potatismos det första jag tänkte på haha.... och till det slängde jag ihop en purjolåda på måfå som blev jäkligt god.
Purjolåda
1 stor purjo i skivor
1 tomat
3 ägg
2 dl mjölk
2 msk senap
salt och peppar
riven ost
ströbröd
Koka purjon mjuk, lägg i en form och fördela skivad tomat över. Vispa ihop ägg, mjölk, senap och kryddor, häll redningen över purjon. Riv ost över och häll på ströbröd. Ca 25 minuter i 225 grader.
Potatismos
1 kg mjölig potatis, typ King Edward
1 msk smör
mjölk
salt
svartpeppar
Förmodar att ni kan göra mos men kanske finns en eller annan nybörjare som vill ha vägledning.
Koka potatisen. Mosa den med potatispress eller en stamp. Blanda i smöret, späd med lite mjölk i taget och rör gärna med elvisp. (jag gillar elvispen). Smaka av med kryddorna. Tänk på att moset sväller lite efter det är klart så om du tycker det blivit för löst så kan det mycket väl vara perfekt!
Quornsås

Köttsurrogat! Kanske, kanske inte. Quorn är en användbar produkt som jag tycker står för sig själv. Dessutom kan man få den mest inbitne köttätande skeptiker att prova och ibland till och med vägra tro att det är en svampprodukt han/hon stoppar i sig. Jag tycker det är gott och framför allt enkelt att ta till när fantasin tryter. Jag är sojaallergiker så när quorn dök upp på marknade var det ett fullgott alternativ till all soja som vegetarianer förväntades äta.
1 pkt quornfärs
1 stor lök
1 grön paprika
1-2 vitlöksklyftor
1 burk passerade tomater
vatten
salt
peppar
basilika
oregano
timjan
Fräs de hackade grönsakerna, tillsätt färsen och fräs en stund. Häll över tomater och späd med vatten, det ska bli en sås. Krydda och låt koka ihop ca 15 minuter. Servera med Pasta och en sallad.
Mat i all ära....

...men nog finns det annat att göra än att röra i grytorna hela dagen. Jobba tex. Eller åtminstone tillbringa tid på jobbet! Tid jag istället kunde ägnat åt att komponera nya recept, stickat raggsockor och spelat gitarr.
Lovar att till helgen tas det nya tag för min matblogg och nya bilder att njuta och drömma sig bort till.
Idag får ni drömma om "syrenernas tid, i gullregnets månad"......
Fredagsgryta

Hur ofta är det inte så att man står, alternativt sitter, villrådig och vrålhungrig. Och inget finns det i varken skafferiet eller kylskåpet. Typ samma variant som händer varje morgon när man öppnar garderoben och inser att det varit inbrott och alla kläder försvunnit. Hur orealistiskt som helst alltså. I synnerhet i mitt kök ety där dignar alltid skåpen av läckerheter eller åtminstone konserver och torrvaror. För vem vet när katastrofen kommer och vi blir insnöade, Gudrun/Per hälsar på eller översvämningen är ett faktum. Det gäller att vara förberedd på det värsta. Idag är en sån dag! Det är tomt både i skallen och i skåpen. Visst är det då konstigt att jag fick ihop följande:
1/2 gul paprika
1/2 röd paprika
1 gul lök
1 morot
5 champinjoner
1 burk skivad ananas
1 förpackning Salsa, go green med kidneybönor.
Hackade allt grovt och fräste i olivolja som också fanns hemma. Hällde på salsan, spädde med 2 dl vatten och kokade ihop. Saltade lite exta och i med vitlökssalt. Till detta serverade jag ris. Räckte till både Anders och mig. Dessutom gott!
Enchiladas

När allting går åt helvete då är det dags att fila naglarna!
När det är gjort så händer det att jag tröstar mig med att laga enchiladas, som jag helst bjuder någon jag älskar på. Mat som är perfekt att umgås kring och förbannat gott.
Fyllning
2 stora lökar
300 g keso
125 g champinjoner
2 krm svartpeppar
1 tsk timjan
Hacka och fräs lök och champinjoner lite olja, krydda och blanda ner keso, låt svalna och gör under tiden:
Såsen
500 g krossade tomater
1 gul lök
1 grön paprika
1-2 klyftor vitlök
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk kummin
1 tsk koriander
1 tsk basilika
1 tsk timjan
1-2 krm cayennepeppar
1-2 msk tomatpuré
1-2 msk honung
2 dl riven ost
Fräs lök och paprika och blanda sen ner tomater, krossad vitlök och kryddor. Låt koka ihop i ca 20 minuter på svag värme. Smaka av med tomatpuré och honung.
Fyll 8 tortillas och rulla i hop i en eldfast form. Bred såsen och ost över. Grädda i 225 grader tills rätten fått färg. Servera med creme fraish och en sallad. Följ min blogg med bloglovin
Ostmacka

Jag har tydligen inte tolkat min omgivning helt rätt. Någon i min bekantskapskrets är mindre bra på att göra matsäck, vill inte avslöja vem, men hon är kort, blond, vältränad och en riktig raring. Nåväl, här kommer receptet:
2 skivor lingongrova
bregott
2 ostskivor av typ lagrad prästost
Plocka fram 2 färdigskivade brödbitar ur plastpåsen som ligger på bänken. Ta fram ett öppnat paket bregott och en smörkniv. Bred ett tunt lager bregott på brödet. Ta därefter fram osten ur kylskåpet och osthyveln som ligger i andra lådan uppifrån. Hyvla ost och lägg på den ena brödskivan, ta därefter den andra brödskivan och lägg ovanpå med smöret neråt. Nu är det nästan klart. Jag brukar stoppa ner mackorna i en plastpåse som jag försluter väl och därefter lägger jag ner alltihop i en ryggsäck.
Till detta brygger du kaffe som hälls på termos. Det bästa är nog att du ber din pojkvän om hjälp. Kram och smaklig spis.
Vintersoppa

Egentligen hade jag tänkt ge er receptet på ostmacka och kaffe på termos idag. Men vid närmare eftertanke så tror jag faktiskt att samtliga av mina läsare själva klarar att fixa det.
Vaknade i morse till strålande sol, några grader kallt och en man ivrig att fotografera. Så efter frukosten gjorde jag vår matsäck som bestod av två dubbelmackor med ost, termos med starkt kaffe, mjölk på flaska och vatten. Packade ner alltsammans i ryggsäcken som Anders till min stora lycka bar hela promenaden. Det blev en alldeles underbar utedag. Vår första anhalt var till Flohults strand, där vi hade kaffe paus och sedan vandrade vi vidare på vår upptäcksfärd. Tre timmar senare var vi hemma, rosiga om kinderna och väldigt nöjda med dagen.
Vad passar väl bättre än en mustig soppa som i princip gör sig själv efter en sån här stärkande dag, alltmedan jag softar i soffan.
1 morot
1/2 rotselleri
1 palsternacka
1 litet blomkålshuvud
Lagom mycket vitkål
1 gul lök
1 purjolök
2 dl gröna linser
400 g krossade tomater
3 msk creme fraich
ca 1 l buljong
timjan
cayennepeppar
vitlökssalt
Hacka grönsakerna och fräs i lite olivolja, häll på tomater och linser låt puttra ett par minuter. Späd sedan med buljongen och krydda. Låt allt koka långsamt ca 30 minuter, späd med vatten om den blir för tjock. Smaka av och krydda mer eller med fler av dina favoritkryddor. Rör ner creme fraich och låt koka med de sista minutrarna. Den här soppan kan ätas som gryta om man hellre vill det, tillsätt då lite mindre buljong.