Lökpaj

Jaha nu har jag gått utanför reglerna igen. Lägger in två taffliga mobilfoton tagna av mig själv, detta måste berättas så ni inte tror att min käre make har sjunkit så lågt att han levererar suddiga foton man knappt kan se vad de föreställer. Måste nog berätta lite vad bilderna föreställer. Boken ni ser är ett secondhandfynd för 30 kronor som jag är mycket nöjd med. Fantastiska bilder och vad det verkar väldigt fina recept. Vegetariska recept från hela världen. Vidare kan ni se den lökpaj som jag ska ge recept på idag och till den en enkel sallad gjord på, salladsblad, gurka, tomat, paprika, majs och lite balsamvinäger.
Som jag tidigare berättat har vi en gammal dam som säljer grönsaker på Kvilletorget på fredagar och lördagar, detta har hon gjort i 48 år!!! Lika många år som jag har funnits på jorden. Tänka sig. Idag kom jag ut precis när hon plockade ihop, skulle egentligen bara ha några ägg men hon ville knappt sälja dom till mig eftersom dom antingen var för små eller för smutsiga. Lyckades övertyga henne om att det spelar ingen roll, jag vill ha dom ändå. När jag ändå höll på plockade jag till mig riktigt fin gul lök och ett knippe persilja. Inspirerad av detta har jag nu gjort en lökpaj som smakade mums.
Pajdeg:
100g smör
3 dl vetemjöl
lite salt
2 pressade vitlökar
1 tsk timjan
1 msk tomatpuré
3 msk vatten
Blanda alla ingredienser, baka ut degen och lägg i pajform, låt stå i kylen tills fyllningen är klar.
Fyllning:
4 stora skivade gula lökar
1 hackad tomat
10 hackade svarta oliver
200g riven ost
3 ägg
3 dl mjölk
salt, vitpeppar
Fräs löken i lite smör på svag värme, hacka tomat och oliver. Blanda ihop ägg, mjölk och kryddor.
Lägg hälften av osten i botten på pajen, blanda ner lök, tomat och oliver, strö över ost och häll på äggstanningen.
Grädda pajen i 200 grader ca 20-30 minuter.

Vårkänslor!



Nu är våren defenitivt här och livet känns lite enklare och roligare. Jag har plockat fram cykeln och trampar till jobbet nästan varje dag, bara det är gott om plusgrader och uppehåll. Göteborg har en tendens att få oss cyklister att blåsa av vägar och broar men med positivt tänkande så tar man sig ändå fram. Det som inte dödar det härdar!
         

Där fick jag ihop till nästan en hel cykel....

Så var det ju det här med maten. Jo jag både äter och lagar mat varje dag så håll ögonen öppna, kanske pytsar jag in ett fint vårrecept snart. Provade förresten den tjocka qournkorven som ser ut som en mindre falukorv. Vid första provsmakningen, då jag gjorde den ugnsbakad med ost och senap tyckte jag den var god. Men sen när jag gjorde korvstroganoff och vanlig stekt så kändes den inte lika kul längre. Påminde för mycket om kött helt enkelt och det är inte eftersträvansvärt som inbiten vegetarian.

Karins bönsallad

Och så har då hösten äntligen kommit! Jo det är min favoritårstid. Älskar den höga klara luften och de starka färger som kännetecknar hösten. Det inspirerar. Idag är en speciell dag....två år sen jag mötte min älskade. Sånt ska firas...så det är det vi pysslar med idag. Firar!
Bönsalladen jag ger er idag är inspirerad av en fantastiskt god sallad min svägerska Karin serverade förra helgen. Har försökt rekonstruera den och är nöjd med resultatet. Fick även godkänt av min älskade fotograf.
400 g blandade bönor tex stora vita, kikärtor och kidneybönor
1 hackad rödlök
Julitas rapsolja med chili och vitlök
en skvätt balsamvinäger
1 msk skånsk senap
Blanda allt och ställ i kylen så den får dra till sig minst en timma före servering.

Njutning!!

Livsnjutning kan se olika ut. Som att ligga på en parkbänk och vila även om man är i tjänst! Hittade fotot i min makes bildarkiv...en klar favorit.
Min egen njutning finns som alla redan känner till i köket, att laga mat, att umgås när den lagas och att äta den. Allra helst tillsammans med min älskade make. För då kan jag komplettera kokkonsten med kyssandets konst.
Idag blir det inget nytt recept, vi har ätit enchiladas som är en klar favorit och ständigt återkommande så den finns givetvis redan här på bloggen.

Hemkört!!





Tids nog kommer Mannen på bilden hämta pizza och då ska jag ingående beskriva hur det gick till. När vi flyttat klart vill säga. Fram till dess får det bli snabbmakaroner med ketchup, ostmackor (finns tidigare recept på det) och utelunch!


Kidneybiffar

Experiment! Alltid svårt att veta om familjen tycker om det jag fixar till. Anders is no problem, barnen däremot är hårda i sin bedömning. Men idag sa lilla N "åhhh mamma va gott, den lägger du väl in på bloggen"? Vilken morsa vill göra sitt barn besviket. Så här sitter jag nu och försöker minnas ingredienser och mått. Svårt, väldigt svårt. Har lite problem med deciliter, milliliter, matskedar och kryddmått. Så ta mina recept med en nypa salt!
400 g mixade kidneybönor
200 g mixad majs
1 stor hackad lök
1,5 dl fiberhavregryn
1/2 dl ströbröd
2 ägg
2 msk tomatpure
vitpeppar
cayennepeppar
salt
vitlökspulver
spiskummin
Mixa bönor och majs. Fräs löken i lite olivolja och blanda alla ingredienser. Stek en provbiff och kolla så smaken känns ok. Jag gjorde biffarna ganska starka.

falafel




Har varit på Fannys basketmatch idag och Sätila vann mot Varberg med 64-28. Mamma nöjd. Sen ilade jag hem tillsammans med Måns för att laga middag. Idag blev det falaffel, ris, sallad och en youghurtdressing. Gott! Falaffel är kul att göra eftersom man kan variera i det oändliga, huvudsaken är att det finns kikärtor i. Denna gången var jag väl förberedd och la ärtorna i blöt igår och kokade dom, för att göra resten idag. Fantastiskt goda


ca 600g mixade kikärtor
1 stor lök (körde även den i mixern)
2 ägg
1/2 dl skorpsmulor
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk gurkmeja
salt, vitpeppar, chilipulver
2 pressade vitlöksklyftor

Blanda alla ingredienser och stek i rikligt med olivolja på medelvärme.






Ja jag längtar efter vår och sommar!


Långpannebröd





Jag är omåttligt mätt på vintern och då har den förmodligen bara börjat. Visst är det fint med snö och att det är tillräckligt kallt för att slippa Göteborgs slask. Men det spelar liksom ingen roll när längtan efter våren och ljuset väl har börjat. Längtan efter att ge sig ut på äventyr, längtan efter att cykla, att komma ut med Folkabussen, laga mat under bar himmel och se solen gå ner sent på kvällen. Tur att det finns sommarminnen att ta till. På kvällarna ligger jag bredvid min fotograf och minns våra fantastiska äventyr i somras. Alla våra strapatser och umbäranden, våra kulturella upplevelser och våra naturupplevelser. Så medans jag ändå måste vänta så lagar jag mat och bakar på längden och tvären, som vanligt alltså.



6 dl råg och havreflingor
1 dl kli
1 msk kummin
1 msk salt
4 msk olivolja
6 dl hett vatten

Blanda allt och häll över det heta vattnen, låt svalna.

50 g jäst
1/2 dl sirap
2 dl ljummet vatten
ca 1,2 dl vetemjöl

Blanda ihop Grynblandningen med övrigt och låt jäsa ca 1 timma. Baka ut i långpanna, jäs ytterligare 30 minuter och grädda i 225 grader.


Gott Nytt År!







Japp så var det dags igen. Nytt år med nya vanor....nu har jag lovat mig själv att minska på socker, fett, kolhydrater och börja röra på mig. Ja sånt man tänker varje nyårsafton. Men för mig är det nog mer en livsnödvändighet, jag har slarvat flera månader! Börjar känna att mitt socker fladdrar upp och ner igen, trött och håglös. Har ju inte diabetes men ligger hela tiden på gränsen. Shit vad jag ska anstränga mig nu och om jag skriver ner det här så fler än jag ser det så är det skitsvårt att smita undan. Tänkte mig en fin form till Vårruset i maj. Och kanske en bli en snygg 47 årig fyrbarnsmorsa! Halleluja!

Börjar med att dricka en Latte....

Marinerad löksallad

 

3 medelstora rödlökar
1 msk olivolja
2 msk vatten
Saften av 1 citron
2 msk lönnsirap
2 msk stött koriander
1-2 tsk kryddpeppar
1 tsk örtsalt
1 dl finklippt dill

 Skala, halvera och skiva löken. Lägg upp den på fat. Vispa ihop olja, citronsaft, vatten och lönnsirap. Tillsätt kryddorna. Häll lagen över löken strö över dillen. Täck över fatet och låt stå svalt före servering.


Marinerade bönor

 

5-6 dl stora vita bönor
2 st rödlökar
Saften av 1 citron
2 msk vatten
4 msk lönnsirap
2 tsk kryddpeppar
2 tsk stött koriander
1 tsk örtsalt
2-3 msk klippt dill

 Skala, halvera och skiva löken. Varva bönor,lök, dill och de stötta kryddorna i en glasburk med lock. Vispa ihop citronsaft, lönnsirap, vatten och örtsalt och häll det över bönorna. Sätt på locket och vicka på burken så att bönorna blandas med dressingen. Lt dra 1 dygn i kylskåp före servering. Upprepa gärna vickandet några gånger.


Vegetarisk Jansson



 Det lackar mot jul!

7-8 potatisar i stavar
2 gula lökar
15 cm purjo
1 stor saltgurka
1 msk kapris
2 dl grädde
2 msk skorpsmulor

Vitpeppar, salt, kanel och hackad dill
Varva alltihop i en form med skorpsmulorna överst och in i ugnen på 200 grader till potatisen är mjuk


Beluga gryta




I början av veckan var jag på en idédagar på Tollare folkhögskola där vi diskuterade NBV.se, vår nya hemsida. Nu snackar jag jobb alltså. Intressant och framförallt väldigt kreativt. Dessutom, vilket är det som är intressant just nu, serveras det alltid god mat!!! Dag 2 fick jag en gryta som jag rekonstruerat på mitt sätt, min blev en liten aning godare tycker jag.

1 dl små svarta linser, Beluga linser
3 dl buljong
1 hackad lök
1 hackad vitlöksklyfta
1 dl passerade tomater
1 burk skivade champinjoner
salt, svartpeppar, persilja

Fräs lök, vitlök i olivolja, blanda ner linser, buljong, tomater och låt puttra i ca 15 minuter. Rör ner champinjoner och krydda, koka ytterligare ca 10 minuter. Strö över rikligt med persilja. Servera med tex klyftpotatis och rödbetor.

Ostkaka





Det finns en tjusning att ta vara på allt, att ingen skall förfaras. En resurshushållning som är nödvändigt i ett hållbart samhälle. Eller som vårt senaste lilla projekt för att minska utsläppen när vi kör till jobbet. Följande åtgärder är nu gjorda.
1. Busskort inköpt
2. Endast en bil körs in till stan. Företrädesvis av den som börjar jobbet vid typ 5 i svinottan!! Gissa vem?
3. Operation "snikkörning" eller ecodriving som det visst heter. Har redan resulterat i att vi kör 5 mil extra per tank.
Nu till vad som höll på att bli dåligt i kylen. Keso!!! Vad göra? Jo en ostkaka a la lite fusk men på mitt sätt.

500g keso
4 ägg
3 dl mjölk
1 dl vetemjöl
4 msk socker
1/2 tsk kardemumma

Vispa ägg och socker, blanda i mjölk och vetemjöl, rör ner keson och kardemumman. Häll alltihop i en väl smord form och grädda i 175 grader o ca 45 minuter. Servera med sylt. Mumma.....

Linssoppa igen

 



Linssoppa kan man variera i det oändliga. Alltid lika gott och mustigt. När hösten kommer brukar nya sopprecept poppa upp i min skruvade hjärna. Nu kanske inte just den här soppa är så himla konstig men ibland står det rätt omöjliga saker på bordet. Det har hänt att jag sagt till ungarna att dom får gärna äta mackor istället. Kanske mest för att jag själv tyckt att maten varit jäkligt äcklig. Men, men, som alla vet så är det av misstagen man lär sig.
När jag i början av sambolivet med barnens pappa skulle steka pannkakor så blev allt en enda stor degig klump och jag hävdade sedan i flera år att pannkakor, det kunde jag minnsann inte steka utan det var Stefans uppgift. Men sen en dag när jag blivit 2 barns mamma, gift mig och hunnit fylla 26 år (ja jag vet, en svindlande hög ålder) så fattade jag mod och testade pannkakorna igen. Och till min stora förvåning så blev dom hela, runda och till och med goda.


1 liten kålrot tärnad
1 morot, tärnad
1 hackad stor lök
2 dl röda linser
1 liter grönsaksbuljong
1 burk krossade tomater
2 dl kokosmjölk
1-2 tsk curry
cayennepeppar
olivolja

Fräs grönsaker och curry i oljan, häll i linserna och fräs med någon minut. Späd med buljong, krossade tomater och kokosmjölk, smaka av med cayenne. Låt koka i ca 15 minuter. Servera med russin och ett gott hembakt bröd.

 


RSS 2.0